Gammalt vykort av Karamellan
Gammalt vykort av Karamellan
Karamellans uteservering
Karamellans uteservering
Drottningholms slott
Drottningholms Slott

Om Karamellan på Drottningholm

Drottningholmspaviljongen - eller Karamellan som byggnaden kom att heta - uppfördes under början av 1900-talet, exakt datum är inte känt. Ursprungligen var det ett schweizeri, vilket var benämningen på ett finare café som även serverade alkohol. Schweizerier fanns i många offentliga parker under 1800-början av 1900 talet. Namnet Karamellan var etablerat redan vid förra sekelskiftet. Karamellan ligger vid Drottningholms slott på Lovön i Stockholm.

Modern renovering bakom bevarad fasad

2008 köpte Statens fastighetsverk Karamellan för att i samarbete med Drottningholms slottsförvaltning och slottsteater renovera byggnaden. Karamellan är inte klassat som byggnadsminne men eftersom huset är en del av den skyddade miljön ute på Drottningholm valde Statens fastighetsverk att bevara exteriören. 

Invändigt krävdes det en större förändring för att åstadkomma en modern och tillgänglig café- & restaurangverksamhet. För att få rymd och ljus i byggnaden togs till exempel hela övervåningen bort. Byggnaden inrymmer förutom café- & restaurang Slottsboden, där man kan köpa souvenirer med kunglig anknytning.


Orangeriet byggs

Under vintern 2016/2017 har Karamellan fått ytterligare en ansiktslyftning. En ny matsal, Nya Orangeriet, har tillkommit liksom ett helt nytt restaurangkök. Världsarvet Drottningholm är ett mycket välbesökt turistmål och utbyggnaden fyller syftet att förbättra servicen för alla besökare. Orangeriet har även blivit ett populärt alternativ för de som vill ha sitt bröllop i slottsmiljö. Det går även att boka Karamellan som festlokal vid exempelvis födelsedagar eller företagsevent.

Vi som arbetar på Karamellan

Karamellan drivs sedan 2011 av krögarparet Anne-Cathrine och Yngve Sundström.

De har förut drivit Gripsholms Slottspaviljong under åren 1995-2008 samt Fåfängan Café & Restaurang 2000-2005.

Gammal bild tagen av Karamellan
Gammal bild av Karamellan
Uteserveringen utanför festlokalen orangeriet
Uteserveringen utanför festlokalen Orangeriet